Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Wanneer mag je boos worden?

Posted on 4

De linden aan de De Keyserlei zijn maar een druppel.
Maar hij doet de emmer wel overlopen…

Beste Karel Verhoeven,

In uw stuk “Het is maar kaphout” in De Standaard van vrijdag 18 november haalt u stevig uit naar de “boombeschermers”. U verwijt hen dat ze een “veilig protest” voeren, want niemand kan toch tegen boombescherming zijn. U maakt zich vrolijk om hun protest dat u “zo gezellig” noemt. Bovendien vindt u hun actie voor de bomen aan de De Keyserlei sentimenteel. U pleit voor meer nuchterheid en meer dosering. U lijkt de redelijkheid zelve. Maar is dat wel zo?

Eerst en vooral is het wel erg gemakkelijk om vanuit uw heerlijk warme kantoor te schieten op milieuactivisten die dagenlang de kou en zelfs de vrieskou hebben getrotseerd om bomen te redden en het milieubewustzijn op de agenda te zetten. Dat ze met aardappelen bekogeld werden, geregeld scheldtirades en bedreigingen van mensen uit de naburige horeca moesten ondergaan, ziet u gemakshalve over het hoofd. Gezellig is anders, maar ach, actie voeren hoeft niet gezellig te zijn.

U begrijpt niet dat de ecologisten zich druk maken over ongezonde, “onvolgroeide” bomen, die een “banale bomenrij” vormden die een “beetje oppressief “was. Bent u al eens op het slagveld gaan kijken? Vermoedelijk niet. Dan zou u gezien hebben hoe gezond het hout van het merendeel van die “zieke” bomen was. Niks verrotting. U zou ook versteld gestaan hebben van de dikte van de stammen en u zou snel ingezien hebben dat het lang zal duren voor er op die plek weer zulke grote “onvolgroeide” bomen zullen staan. Daarnaast zou u misschien ook geschrokken zijn van het banale uitzicht dat de De Keyserlei na de kaalslag heeft. Wist u dat men voor de schetsen van de nieuwe aanleg de oude lindes gebruikt heeft, in plaats van de nieuwe “handzamere”, stadsvriendelijke smalbladige essen? Die heeft men niet durven tekenen, omdat die vervangers er nogal kaal en treurig uitzien.

U vindt dat “de symbolen voor de strijd” spaarzaam gekozen moeten worden. OK, op de De Keyserlei gaat het maar om 96 bomen, maar ze zijn wel de druppel die de emmer doet overlopen. Wist u dat er in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen al 16 jaar lang 10.000 hectare extra bos beloofd wordt voor Vlaanderen? Het Vlaamse Regeerakkoord, de Beleidsnota Leefmilieu en Natuur 2009-2014, Vlaanderen in Actie (VIA) en Pact 2020 staan bol van de beloftes die maar niet hard gemaakt worden. Overal in Europa nam de oppervlakte bos de laatste 20 jaar toe, behalve in het al erg boomarme Vlaanderen. De ontbossing en ontboming gaat hier aan een razend tempo door. Meer dan 1,5 voetbalveld per dag bos moet eraan geloven. Op de Antwerpse linkeroever is het Sint-Anna stadsbos (100 hectaren) bedreigd, in Kalmthout wordt straks een stuk van de heide opgeofferd voor een bouwproject en zo kunnen we wel even doorgaan. Ondertussen is de luchtkwaliteit in onze regio zo ongeveer de slechtste van heel Europa. Misschien is het wel de hoogste tijd om voor elke boom te vechten, zodat beleidsmakers zich meer bewust worden van deze dramatische evolutie.

U vindt het gevecht voor een leefbare wereld zo urgent en zo overweldigend dat we ons geen leuke onzin meer kunnen permitteren. Gelijk hebt u. Misschien ware het dan ook goed u om wat vaker druk te maken over onzinnige projecten als “Vlaanderen distributieland” of megalomane projecten als het shoppingcenter in Vilvoorde, projecten die voor meer verkeer, meer luchtvervuiling, minder open ruimte en minder groen zorgen. Daarover zou ik graag eens een vlijmscherpe Vlam van u lezen.

Peter Theunynck

4 Responses
 • marctiefenthal
  november 19, 2011

  Peter, ik woon hier in Temse, een tweestromenland, waar meer bomen staan dan er inwoners zijn. Heerlijk om tussen te fietsen. Onlangs werd hier een boom bedreigd, stond daar toch helemaal alleen en stond in de weg voor zoneuitbreiding en nieuw bouwproject. Zonder veel tamtam en met een eenvoudige mond tot oor campagne werd meteen protest aangetekend. Werd het gemeentebestuur daarop aangesproken en -geschreven, werd de pers gemobiliseerd. Waarom komt onze instelling tegenover bomen nooit in het nieuws? omdat het beter is voor de bomen? Sinds ik hier woon is mijn visie op de staande uitdrukking: de boom in, veranderd; Wie hier zegt: je kan de boom in, krijgt meteen een blijde medeburger te zien die vierklauwens de boom in gaat. Bomen bezetten? De boom in! Dat de De Keyserlei er nu zo naakt bijstaat is uiteraard hemeltergend, letterlijk

 • alexander
  november 19, 2011

  Zelf had ik het niet beter kunnen zeggen. Weet dat er heel wat mensen zo over denken, maar duidelijk nog niet genoeg… ik ben zo vrij geweest om dit door te sturen naar vrienden, uiteraard met uw naam erbij.

  groeten

 • henk goddemaer
  november 21, 2011

  Eigenlijk wel vreemd dat de lindes (die effectief te kampen hebben met een ziekte) zullen vervangen worden door essen (die momenteel ook last blijken te hebben van een ziekte).
  Best nog even herbronnen alvorens te planten.

 • Mischa Van herck
  november 22, 2011

  Zeer goeie tekst …
  Ik werk mee met Rood! Mogen wij deze tekst op onze website zetten of ne link naar jouw blog plaatsen?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *