Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Soms ontstaat het uit verontwaardiging…

Posted on 0

Red de linden van de De Keyserlei

Er zijn nog zekerheden in dit land. Bomen blijven overal “bij bosjes” sneuvelen. Er is altijd wel een goede reden voor: economisch, esthetisch, praktisch… Het resultaat is echter dat er in Vlaanderen nog steeds veel meer bomen gekapt dan aangeplant worden. En de nieuw aangeplante bomen zijn al te vaak een soort excuustruzen: schriele designboompjes die nauwelijks het statuut van plastic boom ontgroeien. Wordt dat ook het lot van de linden aan de De Keyserlei in Antwerpen?

Bosbezetters
Onlangs werd de tiende verjaardag van de bezetting van het Brugse Lappersfortbos gevierd. Voor de eerste keer in de geschiedenis van Vlaanderen klommen toen jonge mensen in de bomen om ze tegen de kap te beschermen. Vlaanderen reageerde verbaasd. De overheid was verbolgen. Veel burgers keken wat argwanend naar die anarchistische jonge bende die in de bomen ging wonen. Maar er kwamen ook veel sympathiebetuigingen.
Door deze en gelijkaardige acties werd het begrip “zonevreemde bossen” eindelijk op de politieke agenda geplaatst. Stilaan is zelfs het boomarme en boomonvriendelijke Vlaanderen gaan beseffen dat bossen en bomen waardevol erfgoed zijn.

Levensgevaar
Toch is de strijd nog lang niet gestreden. De bomen aan de De Keyserlei, in het Sint-Annabos en op tientallen andere plekken in Vlaanderen zijn in levensgevaar. Bomen zijn immers zo stil en kwetsbaar. Ze verheffen hun stem niet. Ze gaan niet betogen. Ze trekken niet met tractoren door Brussel en bezetten geen ministeries of pleinen. Ze blokkeren geen autosnelwegen en organiseren geen treinstakingen.
Het is aan ons, mensen, om die bomen een stem te geven. Het is aan ons om de beleidsmakers duidelijk te maken dat bomen van levensbelang zijn. Het is aan ons om hen te laten weten dat de grens bereikt is. Het is aan ons om het signaal te geven dat wie op de bomen inhakt, ook op ons inhakt.

Bomencharter
Tientallen mensen roepen nu op om de bomen aan de De Keyserlei te laten staan waar ze staan. Al te vaak echter komen we pas in actie met het mes op de keel of als het kalf half verdronken is. De boombescherming zou veel structureler aangepakt moeten worden. Er is nood aan een bomencharter dat door beleidsmakers ondertekend en gerespecteerd wordt. Er is behoefte aan een officieel erkende Monumentenwacht voor Bomen, die het groene erfgoed (bossen en bomen) nauwlettend in de gaten houdt en streng maar rechtvaardig verdedigt.
Over elke boom die men in de toekomst nog wil kappen, zou eerst tien keer nagedacht moeten worden. Alle mogelijke pistes moeten worden onderzocht, zodat oude bomen kunnen blijven staan waar ze staan. Blijkt dat om een heel erg dwingende reden onmogelijk, dan moet eerst de verplaatsing van zo’n oude boom onderzocht worden. Dat zou geld kosten en een afremmend effect hebben. Beleidsmakers moeten gaan beseffen dat gezonde oude bomen een groot kapitaal waard zijn en dat het financieel pijn doet als je aan hen raakt.

Bossen en bomen nemen mensen in bescherming. Ze filteren onze lucht, ze beschutten ons tegen fijn stof, ze slaan CO2 op. In Vlaanderen is daar meer dan ooit behoefte aan. Het wordt hoog tijd dat we iets terug doen. Het is vijf over twaalf.

Daar moest natuurlijk een gedicht van komen…

DE KEYSERLEI

We maken ons bed bij de lindes.
Waken over blozende moeders
wier doodsreutel wij horen,
alleen omdat het zo beslist is.

We maken ons bed bij de lindes.
Dekken hen toe tegen de winter
van het misverstand, tegen de
mist die uit het zuiden komt.

We maken ons bed bij de lindes.
Vertellen hoe klein we nog waren
toen zij ons al belommerden
onderweg naar het station.

We maken ons bed bij de lindes.
Weten hoe diep hun wortels zich
in ons vertakken en hoe de kanker
ons straks net zo kaal plukt als zij.

We maken ons bed bij de lindes.
Al graven bulldozers ons af, hakken
kettingzagen ons hart uit, we blijven.
Van gevels alleen kun je niet ademen.

We maken ons bed bij de lindes.
We moeten die stammentwist
winnen met woede en woorden, met
het zachte geweld van de zuivere rede.

 

Nog geen reacties.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *