Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

We’re going to Ringland

Posted on 0

10368203_249170845275596_2438034854962317627_nKrijgen we straks bestuurders die durven dromen?

Steeds meer jonge mensen vestigen zich in de steden. In Vlaanderen, waar iedereen zich vroeger hardnekkig vastklampte aan de kerktoren van zijn dorp, is dat een heuse trendbreuk. Een prima evolutie overigens. Wie in de stad woont, beschikt over uitstekend openbaar vervoer (en gebruikt het vaker), stapt meer en fietst binnen de stad fluitend naar zijn bestemming. Zo raken we misschien ooit nog van de files af en kunnen we gaan dromen van een betere luchtkwaliteit.

Nu moeten de bestuurders (van auto’s;-) en vooral van de Vlaamse regering) nog een beetje mee willen. In Vlaanderen hebben we zowat de slechtste luchtkwaliteit van Europa. Antwerpen is een rode vlek op de kaart. Bestuurders kunnen daar echt iets aan doen. Door rekeningrijden in te voeren, tramlijnen door te trekken, jawel ook naar Schilde en Brasschaat (de kleine koninkrijken van de  4×4 chauffeurs), door snelwegen niet als wurgslangen om de hals van de stad te leggen, de Antwerpse ring te overkappen,…  Iedereen wint erbij: meer stilte, meer groen, meer ademruimte, meer plaats voor stadsuitbreiding…

Als onze grote steden nog leefbaarder worden –  met schonere lucht en meer parken waarin je geen motoren meer hoort brullen maar vogels hoort fluiten – zullen ze straks nog veel meer bewoners aanzuigen. De druk op de autowegen zal dan vanzelf fors afnemen (want de mensen zijn al waar ze moeten zijn, vlak bij hun werk, hun school, hun sportclub; ze kunnen er makkelijk te voet, met de fiets of de tram heen). Files zullen verminderen, de automobiliteit zal verbeteren en de lucht zal nog schoner worden.

Op de recente manifestaties voor Ringland waren bijzonder veel mensen aanwezig: jong en oud, man en vrouw, alleenstaanden en gezinnen met kleine kinderen. Het enthousiasme is groot. Laat ons gesterkt door de droom van al die Ringlanders koppig verder werken aan een leefbare wereld voor zo veel mogelijk mensen.

 

VISIOEN

En plots golft mijn stad op nieuwe frequenties.
Platanen gaan de straat op. Kevers claxonneren.

Schepjes en harkjes zijn druk in de weer
met emmers en zeven. Langs stoepen

wordt kindergeluid geparkeerd. Een merel
fluit op een stelling een vrouwvriendelijk lied.

Olifanten trompetten de Provinciestraat onder.
De Wolvenberg huilt met de oostenwind mee.

Volkstuintjes tutten zich op. Groente smaakt weer
naar groente. De ransuil bewandelt de regen.

Zelfs het gebladerte krijgt bravoure. Klimt
over muren. Durft in privétuinen ruisen.

De nacht slurpt van zilveren lepels. Mist vergist
zich van uur. Wij vergapen ons aan de melkweg.

Nog geen reacties.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *