Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Nobelprijs voor Leonard Cohen

 

Zo jammer. De Nobelprijs 2016 gaat naar de verkeerde zanger.

Als één singer-songwriter die prijs echt verdient, is het wel Leonard Cohen. Die man is een dichter pur sang. Zijn teksten worden ondersteund door zijn muziek en daardoor bereiken ze een wereldwijd publiek, maar ze hebben die muziek niet nodig om te zingen.

De beste songs van Cohen zijn verbluffende gedichten. Denk aan A thousand kisses deep’: onwaarschijnlijk mooie beelden krijg je daar te lezen! Telkens slaagt hij erin om zijn lezers en luisteraars op het puntje van hun stoel te krijgen. Je kunt zijn teksten honderd keer opnieuw lezen en telkens ontdek je er iets nieuws, iets anders in.

Mijn vraag aan het Zweedse Nobelcomité is duidelijk. ‘Dames en heren, zet uw fout recht en geef de prijs volgend jaar aan Cohen, een songwriter wiens teksten echt beklijven omdat ze poëzie zijn.’

Als je op het zoekvenster van mijn blog Cohen intikt, vind je een paar vertalingen van zijn teksten. Aartsmoeilijk is dat, omdat… het echte poëzie is.

Sorry Bob. Je maakt geweldige songs, maar de teksten van Leonard zijn gewoon beter. Leonard, niet onrustig worden: er komen andere tijden.

Wist je dat Cohen ook ongelooflijk kan speechen? Kijk eens naar zijn Prince of Asturias speech.

Nog geen reacties.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *