Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Over de trui van mijn grootvader

Pleidooi voor meer klimaatambitie

Voor de gelegenheid heb ik de trui van mijn grootvader, Leon Speliers, aangetrokken. Hij stierf in 1979 en liet me zijn 100% wollen schipperstrui na. Ik bezit hem niet. Ik mag hem dragen om hem later door te geven aan mijn kleinzoon. Ik hoop dat die ooit aan zijn vrienden kan zeggen: ‘Zelfs mijn betovergrootvader heeft die trui nog gedragen.’ Daarom moet ik hem niet alleen dragen; ik moet er ook zorg voor dragen.

Er zijn natuurlijk belangrijker dingen in de wereld dan een wollen trui. De wereld zelf bijvoorbeeld. Onze planeet. Volgens mensen die het kunnen weten is die heel bijzonder. Toen de Nederlandse ruimtevaarder Wubbo Ockels op zijn sterfbed lag (2014), sprak hij over ‘de mooiste en wonderlijkste planeet van de hele Melkweg’. Hij  keek van ver en vergeleek. Hij voegde eraan toe: ‘Onze aarde heeft kanker. Ik heb ook kanker. En de meeste mensen met kanker gaan dood.’

Dragen we genoeg zorg voor de aarde? Ik denk het niet. En toch moet ze nog veel generaties mee. Vandaar onder meer de klimaatzaak. Vandaag, 16 maart 2021, gaat in België het grootste proces ooit van start. Via de rechtbank willen we de Belgische overheden dwingen om hun klimaatambities op te drijven. ‘The future depends on what you do today,’ zei Mahatma Ghandi. Hij had gelijk. We moeten méér doen voor het klimaat en voor de planeet. Uit liefde voor onze kleinkinderen en uit goed begrepen eigenbelang. Ik durf ervoor pleiten. Jij ook?

Als je op PSALM 151 klikt, kun je mijn meest recente klimaatgedicht lezen. En hier kun je zien hoe ik het voorlees. Natuurlijk mag je het delen met andere geïnteresseerden. Heel ‘aardig’ van je.

 

2 Responses
 • Peter Macken
  november 8, 2021

  Je gedicht Psalm 151,…adembenemend beste Peter.
  Fijne creatieve groeten uit de Cycladen waar de mediterrane cyclamen schuchter hun kopje boven moeder aarde steken nu de zuinige éerste regens gevallen zijn na zeven maand droogte.

  Tot in december. Peter

  • peter
   november 8, 2021

   Dank voor je stimulerende reactie, Peter.
   Geniet nog van die prille cyclamen. Benieuwd naar al je homerische verhalen!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *