Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kunstenfestival Damme

Posted on 0

“Hoe ik je haar zag glinsteren in de kleine archipel van de ochtend” 

“De hervonden tijd”: dat is de titel van het Kunstenfestival Damme. Het stemmige middeleeuwse stadje tussen Brugge en de kust verrast zijn bezoekers van 11 juli tot 14 september met sprankelende beeldende kunst en poëzie in het voetspoor van Marcel Proust. Er wordt van alles “herdacht, bedacht en uitgedacht,” aldus het programmaboekje, “het middeleeuwse verleden van Damme, het verhaal van het Sint-Janshospitaal, de honderdste verjaardag van Prousts eerste deel van ‘A la recherche du temps perdu’, het begin van de Eerste Wereldoorlog.”

© Lies Van Gasse

© Lies Van Gasse

Nelleke
Samen met Lies Van Gasse
presenteer ik in een kamer van het oude Sint-Janshospitaal ‘Nelleke. Zot Geweld’. Lies en ik beslisten vorig jaar om een graphic novel te maken over het leven van Nel, de vrouw van Rik Wouters. Die dame was een flamboyante persoonlijkheid, een dolle mina avant-la-lettre, een muse en een model. Zonder haar zou Rik Wouters nooit geworden zijn wie hij was. Ons boek verschijnt in het voorjaar 2016. In Damme presenteren wij work in progress.
Speciaal voor de tentoonstelling schreef ik het gedicht Handen. Enjoy!

Proust-route
De organisatoren vroegen mij ook om tien gedichten te maken voor de Proust-route. Heb je de Proust-route gevolgd? En wil je de gedichten thuis nog eens rustig nalezen? Hier zijn ze: De hervonden tijd.

Biechtstoelprocedure
In het hart van het Sint-Janshospitaal staat een kapel, en in die kapel staat een biechtstoel. Af en toe neemt een dichter daarin plaats om gedichten voor te lezen aan een knielende lezer. Schrik niet als uit de biechtstoel plots ook mijn stem weerklinkt.

 

Nog geen reacties.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *