Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Een van onze meest mysterieuze dichters…

Karel van de  Woestijne. Een tipje van de sluier opgelicht… 

Op 13 december, omstreeks 8 uur ’s avonds, waag ik mij aan een bijzonder experiment.  Ik wek Karel van de Woestijne (1878-1929) tot leven in galerie de Kwartcirkel in Sterrebeek. 

Karel van de Woestijne schreef een reeks verbluffende verzen. In het hoofd van de lezer blijven ze lang nazinderen. Door het gedicht ‘Het huis mijns vaders waar de dagen trager waren’, heeft hij voor eeuwig en altijd beslag gelegd op de klank van de lange a. Met het sonnet ‘o Gij, die kommrend sterven moest, en Váder waart’ schreef hij een van de tederste vadergedichten uit de geschiedenis van de literatuur.

Wie is die man, die als 16-jarige al hogelijk werd bewonderd door vriend en vijand? De man die zonder diploma’s professor werd en op zijn begrafenis voor een ware volkstoeloop zorgde. Wat dreef hem om bijna dag en nacht te schrijven: gedichten, verhalen, romans, essays, kritische stukken en bergen journalistiek werk? Hoe stond hij in het leven?

En hoe is het te verklaren dat een zo vergeestelijkte figuur met een hunker naar mystiek zulke zinnelijke gedichten kon schrijven als ‘De meiskens uit de taveernen?’  Leest u even mee?

De meiskens uit de taveernen,

zij hebben een malschen schoot.
Zij zien er de jongens geerne.
Zij baren haar kindren dood.

Zij dragen van vurige zijde
een keursken dat spant en splijt.
We ontwaken aan hare zijde
met den houten mond van de spijt.

De rest vertel ik u op 13 december!

Meeslepende introductie in leven en werk van Karel van de Woestijne.

Donderdag 13 december, 20u, Galerie de Kwartcirkel, L. Nantierlaan 21 Sterrebeek. Reserveren is sterk aanbevolen, want de plaatsen zijn beperkt.

Nog geen reacties.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *