Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

15/11: Dag van de Gevangen Schrijver

Posted on 0

The making of…

DSC_2604 DSC_2599 DSC_2594 DSC_2588 DSC_2584 DSC_2582

 

 

 

 

 

 

 

Elk jaar op 15 november organiseert PEN wereldwijd de Dag van de Gevangen Schrijver.
Daarmee wil PEN de aandacht vestigen op de bijna 1.000 schrijvers, journalisten en bloggers die opgesloten zitten of bedreigd worden, omdat ze gebruik maakten van hun recht op vrije meningsuiting.

PEN Vlaanderen lanceert vandaag, op 15 november, een unieke video, waarin 30 prominente Vlaamse auteurs en PEN-leden een regel uit een gedicht van Liu Xiaobo voorlezen. Een greep uit de deelnemers: Geert van Istendael, Bruno De Wever, Monika Van Paemel, Josse De Pauw, Saskia De Coster, David van Reybrouck Annelies Verbeke, Kristien Hemmerechts, Wouter Deprez, Peter Terrin en Anne Provoost. Ook een Soedanese gastauteur verleende zijn medewerking.

U kunt de video hier bekijken.

Hoe kwam de video tot stand?

David vond dat we dit jaar gebruik moesten maken van onze bekendste leden. Al snel groeide het idee om samen met hen een filmpje te maken. Iedere auteur zou een regel van het gedicht ‘Je wacht op me met ’t stof’ van Liu Xiaobo uit het hoofd leren en voorlezen.

Natalie verzond op maandagochtend 2 september een 35-tal mails, met mij in CC. Dan was het even nagelbijten. Zouden de aangeschreven auteurs meewerken? Ik besefte dat we hen wel wat vroegen. Ze moesten een zaterdagmiddag opofferen en naar Antwerpen komen. En dat allemaal om uiteindelijk een paar seconden in beeld te zijn.

Enthousiasme
Toen ik een paar uur later mijn mailbox checkte, bleek die overspoeld met positieve reacties. 30 van de 35 aangeschreven auteurs zegden toe. Zelfs mensen die aan de andere kant van het land wonen. Zelfs mensen met een overvolle agenda. Peter en Wouter schoven met afspraken om er toch bij te kunnen zijn. Slechts een paar leden konden niet op de uitnodiging ingaan, vanwege ziekte of zakelijke verplichtingen. Toen al wist ik dat we in ons opzet zouden slagen.

We organiseerden twee ‘draaidagen’.
Op de eerste filmden we 21 auteurs, op de tweede de tien resterende.

De zolder van mijn huis werd tijdelijk tot studio omgebouwd. Dankzij de geweldige technische support van Lorenzo  (regisseur, klank- en beeldman en monteur), was alles in gereedheid gebracht om een professioneel product te maken.

Koffie, thee en wijn
De bel werd afgezet en de voordeur stond wijd open. Rond half twee waren Joke  en Annmarie er al. Zij zouden, samen met Machteld, de gasten ontvangen en van koffie, thee en wijn voorzien. Het uitstekende gebak van Annmarie werd aangesneden. Ondertussen stond ik klaar om de auteurs mee naar de geïmproviseerde studio te nemen.

Lorenzo vroeg de auteurs om, bij wijze van stemtest, over hun ontbijt te vertellen. Zo kwam ik te weten dat Anne  en Gerda  gaan voor gezond: ontbijtgranen en veel fruit. Bob daarentegen opteert voor de full monty, spek en eieren en alles erop en eraan. Hoe doet hij het om slank en afgetraind te blijven?

Soedanese dichter
Tijdens de opnames van Peter, viel Els plots halsoverkop de studio binnen. Ze had, ondernemend als ze is, meteen de trap naar boven genomen. Karel  had een verrassinggast meegebracht: hij kwam in het gezelschap van de Soedanese dichter Alhadi. Ontroerend hoe mooi die in het filmpje “Durft niet te bewegen” zegt.

Terwijl er boven hard werd gewerkt, werd er beneden gezellig gekoffietafeld en bijgepraat. De PEN-leden vonden het geweldig om elkaar op een informele manier te ontmoeten. Balans van die twee middagen: iedereen tevreden en het filmpje dat u nu op YouTube kunt bekijken was ingeblikt. Het wordt een historische opname.

De volledige lijst van de medewerkende auteurs:

Monika Van Paemel, Josse De Pauw, Saskia De Coster, David Van Reybrouck, Annelies Verbeke, Bob Van Laerhoven, Delphine Lecompte, Joke Van Leeuwen, Bart Van Loo, Hilde Keteleer, Peter Holvoet-Hanssen, Alhadi Agabeldour, Geertrui Daem, Erik Vlaeminck, Els Beerten, Frans Denissen, Leo Pleysier, Wouter Deprez, Annmarie Sauer, Xavier Roelens, Kristien Hemmerechts, Karel Sergen, Annemarie Estor, Geert Van Istendael, Jeroen Theunissen, Bruno De Wever, Mieke De Loof, Sven Peeters, Anne Provoost, Peter Terrin en Gerda Dendooven.

Het ontroerende gedicht van Liu Xiaobo

Je wacht op mij met ’t stof

– voor mijn vrouw, die elke dag wacht

door Liu Xiaobo

niets rest je in jouw naam, niets dan op me te wachten,
samen met het stof van ons thuis
al die lagen bijeen, overlopend, in elke hoek
je wil de overgordijnen niet opentrekken
want het licht zou hun stilte verstoren

boven de boekenplank is het met de hand geschreven etiket verstoft
op het tapijt ademt het patroon het stof in
wanneer je me een brief schrijft
en je de pen graag een stofpunt wilt geven
worden mijn ogen door pijn gestoken

je zit daar de hele dag lang
durft niet te bewegen
uit angst dat je voetstappen het stof zullen vertrappen
je probeert je adem in te houden
en gebruikt de stilte om een verhaal te schrijven.
In ogenblikken als deze is het verstikkende stof de enige bondgenoot

jouw visie, adem en tijd doordringen het stof
in de diepte van je ziel wordt de tombe centimeter na centimeter
vanaf de voeten opgestapeld
komt tot aan de borst staat tot aan de keel

jij weet dat de tombe je beste rustplaats is
waar je op me wacht zonder bron van angst of paniek
daarom verkies je stof in het donker, in kalm verstikken
wachtend, wachtend op me
je wacht op me met stof

jij die het zonlicht en de werveling van lucht weigert
laat het stof je maar helemaal begraven
laat jezelf maar inslapen in ’t stof
tot ik terugkom en jij wakker wordt
en het stof afveegt van je huid en je ziel.

Een wonder – ontwaakt uit de dood.

*

Vertaling Job Degenaar /Annmarie Sauer
WIPC Nederland/WIPC Vlaanderen

Nog geen reacties.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *